Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2015 ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ / SOS ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ 2015 (ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)

ΚΕΙΜΕΝΟ
Επιστολή 300 διανοούμενων από όλο τον κόσμο υπέρ της Ελλάδας
«Ζήτω η Ελλάδα...Είμαστε όλοι μαζί με την Ελλάδα»
Στην επιστολή υποστηρίζουν ότι δικαίως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίος ένας εκ βάθρων επαναπροσανατολισμός, διότι οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν έως τώρα αποδείχθηκαν ένα απόλυτο φιάσκο. Δεν προσέφεραν ούτε την οικονομική ανάκαμψη, ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ούτε την απασχόληση, αλλά ούτε καν τις εξωτερικές επενδύσεις. Αντίθετα, αποδείχθηκαν επιζήμιες για την ελληνική κοινωνία και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ξεκάθαρα καταστροφική και δεν επέτρεψε καμία πρόοδο, για την οποία προοριζόταν.

Ζητούν από τους ευρωπαϊκούς εταίρους να λάβουν υπ' όψιν τους αυτήν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεσα ανθρωπιστικά μέτρα, έναν μεγαλύτερο κατώτατο μισθό, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, επενδύσεων και μέτρων για τη διόρθωση και καλυτέρευση των βασικών υπηρεσιών, όπως αυτών της Υγείας και της Παιδείας.
Οι υπογράφοντες αναφέρονται στη συνέχεια στην πάταξη της διαφθοράς και σε ένα πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που να βασίζεται λιγότερο στον ΦΠΑ. Για να εφαρμοσθούν οι πολιτικές αυτές και να τους δοθεί ο χρόνος να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους, απαιτούνται κάποια δημοσιονομικά περιθώρια. Εν τω μεταξύ (έως ότου επιτευχθούν τα περιθώρια αυτά), η χώρα έχει ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα. «Ζητούμε από τις ευρωπαϊκές αρχές και από τις κυβερνήσεις, να δοθούν στην Ελλάδα αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια και να διασφαλισθεί αυτή η χρηματοδότηση» υπογραμμίζουν.
Στη συνέχεια, υποστηρίζουν ότι δικαίως η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια διαγραφή χρέους απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, διότι δεν είναι βιώσιμο και όπως και να έλθουν τα πράγματα δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί. Επομένως, δεν υπάρχει οικονομική απώλεια για τις άλλες χώρες και τους φορολογούμενούς τους. Αντίθετα μια νέα εκκίνηση για την Ελλάδα θα τονώσει τη δραστηριότητα, θα αυξήσει τα εισοδήματα, θα δημιουργήσει απασχόληση και θα επωφεληθούν συγχρόνως και οι γειτονικές χώρες. «Καλούμε επειγόντως τους πιστωτές της Ελλάδας να αδράξουν την ευκαιρία αυτή και να παρουσιάσουν με σαφήνεια και τιμιότητα αυτά τα δεδομένα στους λαούς τους», επισημαίνουν.
Αυτό που διακυβεύεται, εξηγούν, δεν είναι μόνο η τύχη της Ελλάδας, αλλά επίσης το μέλλον της Ευρώπης στο σύνολό της. Μια πολιτική των απειλών, των τελεσιγράφων, της ισχυρογνωμοσύνης και των εκβιασμών, θα ερμηνευόταν στα μάτια όλων ως μια αποτυχία, ηθική, πολιτική και οικονομική του ευρωπαϊκού οράματος.
Ζητούν επειγόντως από τους Ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν και να καταδικάσουν όλες τις απόπειρες εκφοβισμού και εξαναναγκασμού της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας. Απεναντίας, η επιτυχία της Ελλάδας μπορεί να υποδείξει το δρόμο για την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ευρώπη.
Και καταλήγουν: «Είμαστε μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη για τη Δημοκρατία και την αλλαγή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν την αποφασιστική δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πρέπει να προχωρήσουν σε μια ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης και να δεσμευθούν χωρίς καθυστέρηση στην πορεία για μια λογική διαπραγμάτευση».
 |  PAR LES INVITÉS DE MEDIAPART

ΘΕΜΑΤΑ
Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου σε 100-120 λέξεις. (Μον. 25)

Β1.
α) Να γράψετε ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις: φιάσκο, πάταξη, απώλεια, διακυβεύεται,  ισχυρογνωμοσύνης (Μον. 5)

β) Να γράψετε ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις: απόλυτο,
πραγματικότητα, αδράξουν, απορρίψουν, εξαιρετικά (Μον. 5)

Β2.
α) Να βρείτε τον τρόπο ανάπτυξης της πρώτης παραγράφου του κειμένου (Μον. 6)

β) Ποια νοηματική σύνδεση εκφράζουν οι υπογραμμισμένες στο κείμενο διαρθρωτικές λέξεις: Επομένως (4η παράγρ.), Απεναντίας (6η παράγρ.) (Μον. 4)

Β3.
α) Να αιτιολογήσετε τη χρήση των σημείων στίξης στις παρακάτω περιπτώσεις:
·         Η παρένθεση στην τρίτη παράγραφο: (έως ότου επιτευχθούν τα περιθώρια αυτά)
·         Τα εισαγωγικά στην τρίτη παράγραφο: «Ζητούμε από τις ευρωπαϊκές αρχές και από τις κυβερνήσεις, να δοθούν στην Ελλάδα αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια και να διασφαλισθεί αυτή η χρηματοδότηση» (Μον.2)

β) Να εντοπίσετε στο κείμενο τρεις εκφράσεις με μεταφορική σημασία (Μον. 3)

Β4. Να αναπτύξετε σε μία παράγραφο 100-120 λέξεων το περιεχόμενο της φράσης που ακολουθεί: «Απεναντίας, η επιτυχία της Ελλάδας μπορεί να υποδείξει το δρόμο για την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ευρώπη.» (Μον. 10)

Γ. Συμμετέχετε, ως Έφηβος Βουλευτής, στη συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων και στην εισήγησή σας αποφασίζετε να μιλήσετε για το όραμά σας για την Ελλάδα και για τις προϋποθέσεις υλοποίησης αυτού του οράματος. Να συντάξετε ένα σχετικό κείμενο 500 - 600 λέξεων (Μον. 40)

Βασίλης Πρασσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου