Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Μεσσιανισμός και ολοκληρωτισμός

Βλέποντας , έκπληκτος, το βίντεο με τους Κορεάτες να κλαίνε για το θάνατο του «ηγέτη» τους Κιμ Γιονγκ-Ιλ, σκέφτηκα ομοιότητες και διαφορές με τον μεσσιανισμό του δυτικού κόσμου και μάλιστα σε «δημοκρατικά καθεστώτα». Τα δείγματα δεν είναι λίγα από τις συναυλίες του Έλβις σε παλιές δεκαετίες , τις αντιδράσεις των οπαδών στα γήπεδα ως τα κλάματα χαράς των οπαδών του ΠΑΣΟΚ πριν δύο χρόνια.

Τελικά τι είναι αυτό που κάνει τη μάζα να λειτουργεί με τόση αναξιοπρέπεια; Τι είναι αυτό που υποβιβάζει την ατομικότητα και στερεί από τον άνθρωπο την ελευθερία της αξιοπρεπούς ισότιμης στάσης απέναντι στους συνανθρώπους του; Γιατί του αρέσει τόσο να υποτάσσεται σε εξουσίες που τον μεταχειρίζονται σαν σκουπίδι και τον εξευτελίζουν;
Η ασιατική κουλτούρα , γενικότερα, επιτάσσει το δεσποτισμό από μία πανάρχαια φιλοσοφία που θέλει το άτομο υποταγμένο σε ανώτερες δυνάμεις . Η αδυναμία ανεξάρτητης θέσης μέσα στο σύνολο είναι στη φύση του ασιάτη που πάντα κατευθύνεται από εξωτερικούς παράγοντες απολαμβάνοντας έναν μαζοχισμό σε συνδυασμό με την έλλειψη ευθύνης που τον χαρακτηρίζει. Έτσι ,πολύ εύκολα, προσκυνάει θεούς κι ανθρώπους, δραματοποιεί τη ζωή του γελώντας ή κλαίγοντας με το παραμικρό και είναι έτοιμος να υποταχθεί σε οποιαδήποτε ολοκληρωτική δύναμη βρεθεί μπροστά του. Ο δυτικός άνθρωπος , από την άλλη, θα περίμενε κανείς ότι ,περνώντας μέσα από Αναγέννηση , Διαφωτισμό ,επιστήμες , τέχνη , ανθρωπισμό θα κατάφερνε να χτίσει μέσα του την ελεύθερη προσωπικότητα του ανεξάρτητου, υπεύθυνου ανθρώπου.
Έτσι δεν θα υποτασσόταν σε κανέναν και θα στεκόταν ίσος προς ίσο σε «καλλιτέχνες» , πολιτικούς , ποδοσφαιριστές και ένα σωρό άλλα «φαντάσματα» που η βιομηχανία ειδώλων κατασκευάζει συνέχεια στην εποχή μας. Τι φταίει , λοιπόν, και αρκετοί δυτικοί μοιάζουν πολλές φορές με τους Κορεάτες; Οπωσδήποτε φταίνε όλα τα χαρακτηριστικά που η Δύση κληρονόμησε από την Ασία .
Τελικά δεν χτίστηκε παντού η Δημοκρατία που θέλαμε. Αν εξαιρέσουμε τις Σκανδιναβικές χώρες όλες οι άλλες κρατικές οντότητες έχουν τα χαρακτηριστικά των «αυτοκρατοριών». Έχουν , σε πρώτη φάση , μια ιδεολογία θρησκείας και έθνους , σχεδόν ολοκληρωτική. Ο Χριστιανισμός και η κληρονομιά της «Ρωμαικής κυριαρχίας» είναι ένα φρικτός συνδυασμός που διαθέτει όλα τα πρωτογενή Ασιατικά στοιχεία μιας «υπόδουλης» κοινωνίας που άγεται και φέρεται από τις οποιεσδήποτε εξουσίες.
Η Αμερική , πρώτη , και σχεδόν όλες οι χώρες θέλουν να μοιάσουν στη Res Publica και στους θεσμούς της. Οι μονοθειστικές θρησκείες , επίσης, που κατέκλυσαν το Δυτικό κόσμο καλλιέργησαν την «υποτακτική» διάθεση και την απώλεια της προσωπικής ευθύνης. Αντί , λοιπόν , να χτίσουμε κοινότητες αποκεντρωμένες , δημοκρατικές , όπου το άτομο θα είναι αληθινός πολίτης και συνυπεύθυνος στη διαχείριση της ζωής όλων , δημιουργήσαμε μεγάλα , μαζικά, συγκεντρωτικά «κράτη τέρατα» συνθλίβοντας την ελευθερία και αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Για να μην κλαίμε , επομένως, κι εμείς στο μέλλον, όπως οι κακόμοιροι Κορεάτες, ας παλέψουμε για έναν άλλο πιο υπεύθυνο κόσμο που κανείς δε θα προσκυνάει κανέναν κι ούτε θα ανέχεται την «θεική» του υπόσταση. Στη αληθινή Δημοκρατία δεν υπάρχουν «μεσσίες» , παρά μόνο σπουδαίοι ισότιμοι άνθρωποι που αποτελούν πρότυπα για έμπνευση και όχι αυταρχικά είδωλα για υποταγή.

Αντρέας Ζαμπούκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  21/12/2011 / http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου