Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Να αφηγηθείτε μέσα στην τάξη σας συνοπτικά (120 περίπου λέξεις) το περιεχόμενο του παρακάτω άρθρου

Με αφορμή τους παραολυμπιακούς αγώνες, άτομο με αναπηρία ή με ειδικές ανάγκες όπως συνήθως λέγεται, η αφεντιά μου, θα προσπαθήσω να διατυπώσω κάποιες σκέψεις για την θέση μας στην σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Κοινωνικός ρατσισμός και αναπηρία

Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 90-100 λέξεις

Το πολιτισμικό επίπεδο μιας κοινωνίας αναδεικνύεται σε σημαντικό βαθμό από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται όσα μέλη της διαφέρουν ή μειονεκτούν. Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν επιδιώκεται, πραγματικά και όχι προσχηματικά, να διασφαλιστούν η ένταξη και η συμμετοχή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή των συμπολιτών μας που μειονεκτούν.

Πολιτιστικά και Μειονοτικά Δικαιώματα στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού


Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα παρακάτω άρθρα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που συγκεκριμένα αναφέρονται σε πολιτιστικά και μειονοτικά δικαιώματα:

Άρθρο 2: Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα, που αναφέρονται στην παρούσα Σύμβαση και να τα εγγυώνται σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του...... ή της εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής τους,......

Ρατσισμος στο σχολείο

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ΚΑΠΑ RESEARCH A.E.
για λογαριασμό της UNICEF

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Περίοδος διεξαγωγής: Η συλλογή των στοιχείων έγινε από 6 έως 13 /03/2001
Περιοχή διεξαγωγής: Στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας, λεκανοπέδιο Αττικής και Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Σύγχρονη μορφή ρατσισμού: Ξενοφοβία.

Σε ένα κείμενο που πρόκειται να το δημοσιεύσετε-αναρτήσετε στην ιστοσελίδα του σχολείου σας να παρουσιάσετε συνοπτικά (110 περίπου λέξεις) το περιεχόμενο του παρακάτω άρθρου

Ο ρατσισμός είναι ένα από τα χειρότερα και πιο απάνθρωπα φαινόμενα του σύγχρονου κόσμου. Είναι ένα φαινόμενο του άδικου συστήματος που κυβερνά τον κόσμο και καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο αγώνας κατά της ξενοφοβίας είναι συνυφασμένος με τον αγώνα εναντίον κάθε αυθαιρεσίας της εξουσίας


Να γράψετε ένα κείμενο 100-120 λέξεων με το οποίο θα ενημερώνετε συνοπτικά τους συμμαθητές σας για το περιεχόμενο του παρακάτω κειμένου

Οι Ελληνες δεν είναι ρατσιστές. Τουλάχιστον αυτό πρεσβεύουν. Την εναντίωση στον ρατσισμό απαιτεί αυτό που αποκαλούμε ευαρέστως «πολιτικώς ορθό». Το «πολιτικώς ορθό», όμως, απαιτεί να πάμε και πιο πέρα, δηλώνοντας το απόλυτο ασυμβίβαστο ανάμεσα στις ιδιότητες του Ελληνα και του ρατσιστή.
Δεν συμμερίζομαι αυτήν την εθνικά αυτάρεσκη πεποίθηση. Είναι, όμως, αλήθεια ότι δεν είναι πηγαία ρατσιστής ο Ελληνας, όπως είναι πολλοί άλλοι. Βέβαια, πολλοί δείκτες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε θέματα ανεκτικότητας του ξένου - εκείνου που έχει διαφορετική προέλευση ή πίστη και ανήκει σε διαφορετική παράδοση από εμάς.

Πώς γεννιέται η ξενοφοβία

Να γράψετε την περίληψη του παρακάτω κειμένου σε 120 περίπου λέξεις


Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία αισθανόμαστε συχνά ότι απειλούμαστε. Η παγκοσμιοποίηση.., οι φυσικές καταστροφές, η οικονομική κρίση, οι δυσκολίες της καθημερινής ζωής μάς δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν τα καταφέρνουμε πλέον να αντιμετώπισουμε. απειλές που είναι συχνά απρόβλεπτες. Αισθανόμαστε ανυπεράσπιστοι και ανίκανοι να δράσουμε, και συνεπώς φοβόμαστε. Είναι ένας ακαθόριστος φόβος τον οποίο μεταφέρουμε κυρίως στους ξένους».

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

PIGS: Portugal - Italy - Greece - Spain


γράφει ο Ευγένιος Τριβιζάς

O χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως απατεώνων, προδοτών και άλλων τινών δεν είναι παρά μία ακόμα περίπτωση του κοινωνιολογικού φαινομένου της επικλήσεως αρνητικών εθνικών στερεοτύπων σε περιπτώσεις κρίσεων. Αντί να κρίνονται και να κατακρίνονται αποφάσεις ή ενέργειες συγκεκριμένων ατόμων, στιγματίζεται συλλήβδην έναs ολόκληρoς λαός. Το πιο επικίνδυνο στερεότυπο είναι η αμφισβήτηση της ανθρώπινης φύσης φυλών και εθνών.

Στο 10% η ανεργία στην ΕΕ


Άνεργος ένας στους δέκα Ευρωπαίους
Σχεδόν ο ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν άνεργος τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, καταδεικνύοντας ότι ο δείκτης της ανεργίας παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.  Στην ευρωζώνη η ανεργία έφθασε το 10%, ενώ γενικά στην ΕΕ των 27 ήταν στο 9,6%, ανακοίνωσε η Eurostat. Πάντως, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, κατέγραψε μια μικρή πτώση του πραγματικού αριθμού των ανέργων καθώς μειώθηκαν κατά 19.000 στην ΕΕ συνολικά και κατά 73.000 στην ευρωζώνη σε σύγκριση με το Νοέμβριο. Συνολικά, 15,775 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά ο αριθμός έφθασε τα 23,179 εκατομμύρια.

Μ. Βρετανία: Έρευνα «αποσυνδέει» την εισροή μεταναστών από την ανεργία


Έρευνα ανεξάρτητων οικονομολόγων αντιτίθεται στη σύνδεση της αύξησης της μετανάστευσης με την ανεργία.

Το πόρισμα του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας κατέγραψε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αύξησης της εισροής μεταναστών και τη μείωση των θέσεων εργασίας, ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ύφεσης ή χαμηλής ανάπτυξης, με τις οποίες η Βρετανία και άλλες χώρες της Ευρώπης είναι αντιμέτωπες. Αντίθετα, τα στοιχεία του Ινστιτούτου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη μετανάστευση ωθεί ψηλότερα την απασχόληση.

Γενικοί άξονες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης

Α. Εισαγωγικές παρατηρήσεις
1. Η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης της ανεργίας και
προώθησης της απασχόλησης προϋποθέτει πλήρη και τεκμηριωμένη ανάλυση της
ανεργίας, με διάγνωση των επιμέρους παραγόντων της διαχρονικής της εξέλιξης και της
σχετικής σημασίας αυτών των παραγόντων στην τροφοδότησή της τόσο για το σύνολο,
όσο και για χαρακτηριστικές κατηγορίες του πληθυσμού. Παράλληλα, οι πολιτικές
αντιμετώπισης της ανεργίας είναι διαφορετικές ανάλογα με τη διάγνωση των κυρίων αιτίων
της κατά την εξεταζόμενη σύγχρονη περίοδο.

Ανεργία στην Ε.Ε.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία στην Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα μόλις 4 ο/ο, εξακολουθεί να καταγράφει η Αυστρία, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία για το Νοέμβριο, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και σύμφωνα με τα οποία το μέσο ποσοστό ανεργίας στο χώρο της ΕΕ είναι στο 9,8 ο/ο και στην Ευρωζώνη στο 10,3 ο/ο, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται στο 18,8 ο/ο (στη βάση στοιχείων του Σεπτεμβρίου 2011).

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: Το μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης, οι διάφορες μορφές «έλλειψης» της, οι θεωρητικές ερμηνείες της ανεργίας, τα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς επίσης οι καταστροφικές συνέπειες της για τη φυσική και την ψυχική υγεία του ανθρώπου


Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Η.Π.Α. είχαν τη δυνατότητα να χρεώνονται όλο και περισσότερο, χωρίς να «τιμωρούνται» καθόλου από τις αγορές - αφού το ισχυρό νόμισμα τους προσέλκυε «δανειστές» από ολόκληρο τον πλανήτη. Το ακριβό δολάριο έκανε πιο φθηνές τις τιμές των εισαγομένων προϊόντων από την Ασία, περιορίζοντας τον πληθωρισμό - ταυτόχρονα όμως λειτουργούσε αρνητικά στις εξαγωγές αμερικανικών αγαθών. Έτσι, ακόμη και το 2008, οι Η.Π.Α. εισήγαγαν πολύ περισσότερα εμπορεύματα, από αυτά που εξήγαγαν - με αποτέλεσμα να «αναρριχηθεί» το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τους στο τεράστιο αρνητικό ύψος των -700 δις $.

Χτύπησε κόκκινο η ανεργία, στο 18,2% τον Οκτώβριο!

Μειώνεται δραματικά η απασχόληση λόγω της ύφεσης

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο νεορατσισμός

Ο νεορατσισμός

 Η σημερινή μορφή του ρατσισμού απασχολεί όλες τις σύγχρονες κοινωνίες στον πλανήτη μας.
Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ο νεορατσισμός ως φαινόμενο εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στη Γαλλία ως πολιτική έκφραση και πρακτική της  άκρας δεξιάς ενάντια στο διογκούμενο κύμα μεταναστών που έφταναν από την Αφρική στην Ευρώπη. Ο νεορατσισμός διαφέρει από τον παραδοσιακό ρατσισμό διότι παρουσιάζεται ως ήπιος και επικεντρώνεται περισσότερο στις πολιτισμικές διαφορές σε σχέση με τον παραδοσιακό ρατσισμό. Ο νεορατσισμός προάγει τον πολιτισμικό διαχωρισμό και συνεπώς το γεωγραφικό διαχωρισμό που είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του «ζωτικού χώρου» των ημεδαπών.

Μετανάστευση και ξενοφοβία


  12/08/2007, tovima.gr

Τα μεταρρυθμιστικά ελλείμματα κατά κανόνα συνυπάρχουν με περισταλτικά πλεονάσματα. Η παρατεταμένη αδυναμία τής - κατά τα άλλα διευρυνόμενης - Ευρωπαϊκής Ενωσης να εντάξει νέες πληθυσμιακές ομάδες στον κοινωνικό και παραγωγικό της ιστό οδηγεί σε περιοριστικούς επαναπροσδιορισμούς της έννοιας της «νόμιμης» μετανάστευσης (με συνακόλουθη διαστολή της «παράνομης») και, το κυριότερο, σε δραστικά μέτρα για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Η πρόσληψη του προβλήματος από την πρόσφατη γερμανική προεδρία υπήρξε εμβληματική μιας ευρύτερης νοοτροπίας. Στόχος δεν ήταν τόσο η ενσωμάτωση των μεταναστών ή, έστω, η άρση παραγόντων που προκαλούν μεταναστευτική έξοδο, αλλά η πάταξη. Στον αντίποδα των θαρραλέων επίσημων εξαγγελιών αναδύεται - αργά μα αδήριτα - μια κουλτούρα καταστολής: ειδικές δυνάμεις, καταδιωκτικά πλοιάρια, ελικόπτερα. Συνεκδοχικά και υπόρρητα, η μετανάστευση αρχίζει να προσεγγίζεται ως οικογενειακή ομοιότητα της τρομοκρατίας· όχι ως πρόκληση μεταρρύθμισης, αλλά ως απειλή. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές, μεταξύ άλλων και στην καθημερινότητα των ευρωπαϊκών πόλεων.

Οι Ελληνες και η ξενοφοβία

 
Ο αγώνας κατά της ξενοφοβίας είναι συνυφασμένος με τον αγώνα εναντίον κάθε αυθαιρεσίας της εξουσίας
tovima.gr 

Οι Ελληνες δεν είναι ρατσιστές. Τουλάχιστον αυτό πρεσβεύουν. Την εναντίωση στον ρατσισμό απαιτεί αυτό που αποκαλούμε ευαρέστως «πολιτικώς ορθό». Το «πολιτικώς ορθό», όμως, απαιτεί να πάμε και πιο πέρα, δηλώνοντας το απόλυτο ασυμβίβαστο ανάμεσα στις ιδιότητες του Ελληνα και του ρατσιστή.
Δεν συμμερίζομαι αυτήν την εθνικά αυτάρεσκη πεποίθηση.