Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Το ΔΝΤ "σκοτώνει" τα μνημεία μας


Μια μεγάλη παγκόσμια καμπάνια ξεκινάει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με το σύνθημα «τα μνημεία δεν έχουν φωνή, εσύ έχεις»…

Για τις ανάγκες της καμπάνιας επιστρατεύτηκαν, τρία σημαντικά έργα που θα κάνουν το γύρο του κόσμου σε αφίσες: το «διάσημο αγόρι της αρχαιότητας», ο περίφημος «Παις του Μαραθώνα», στην αγγλόφωνη εκδοχή, η θεά Δήμητρα, έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, στην ισπανόφωνη εκδοχή και μορφές Αγίων από βυζαντινό ψηφιδωτό από το καθολικό της Μονής του Οσίου Λουκά.


Η καμπάνια θα γίνει μέσω facebook:http://www.facebook.com/AssociationOfGreekArchaeologistsAgainstImfCuts και αφορά την υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις περικοπές που επιβάλλει η τρόικα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου εξάλλου, με αφορμή τη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ από την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δ. Κουτσούμπα στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο ΣΠΑΠ Ολυμπίας. Την κύρια τοποθέτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα θέματα της φύλαξης των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων έκανε η Δ. Κουτσούμπα, ενώ για επιμέρους ζητήματα τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Επιτροπής Δυτικής Ελλάδος του Σ.Ε.Α. Κ. Αντωνόπουλος (Ζ ΕΠΚΑ) και Β. Αργυρόπουλος (ΣΤ ΕΠΚΑ).

Τα κύρια σημεία από την τοποθέτηση της προέδρου που έχουν άμεση σχέση με την προστασία πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των μνημείων ήταν τα εξής:

Έγινε αναφορά στην ένοπλη ληστεία του Μουσείου της Ολυμπίας η οποία πρέπει να μας προβληματίσει όλους:

- Να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, που παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΤ, δεν αντιμετώπισε την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πολιτισμού, αλλά τις άφησε λαβωμένες από τις οριζόντιες πολιτικές περικοπών στο χώρο του δημοσίου.
- Να προβληματίσει τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αφού πάνω τους πέφτει το χρέος να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.
- Να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας, καθώς η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί κοινή περιουσία όλων μας, όλου του ελληνικού λαού, και ως τέτοια πρέπει να προστατεύεται.


Όλο το κείμενο της καμπάνιας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την προστασία των μνημείων:

Προστατέψτε την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας από τις περικοπές του ΔΝΤ
Διεθνής Καμπάνια του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Αν τα μνημεία είχαν φωνή, θα διηγούνταν…
Θα περιέγραφαν όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια, όπου με πρόσχημα την παγκόσμια οικονομική κρίση και με Δούρειο Ίππο το ΔΝΤ, ένα αυστηρό πακέτο λιτότητας

√ διαλύει την κοινωνική συνοχή και το κράτος δικαίου,
√ στραγγαλίζει την αξιοπρέπεια της Χώρας και την ίδια τη Δημοκρατία,
√ απειλεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ανεκτίμητη περιουσία του ελληνικού λαού, καθώς:
 ● σημαντικά μνημεία της κοινής ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
      κινδυνεύουν να καταρρεύσουν αβοήθητα,
● οι λαθρανασκαφές και η κλοπή αρχαιοτήτων αυξάνονται επικίνδυνα,
● η επιστημονική έρευνα υποχρηματοδοτείται,
● η μνημειακή κληρονομιά αντιμετωπίζεται με εχθρότητα, ως εμπόδιο στις «επενδύσεις»,
● οι αρχαιολόγοι απειλούνται με απόλυση.

Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, έχουν εμάς.

Εμείς οι 950 Έλληνες αρχαιολόγοι δημόσιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, αντιστεκόμαστε στο αδιέξοδο, στο οποίο βυθίζει τη χώρα μας και την πολιτιστική κληρονομιά το ΔΝΤ και η Τρόικα.

Δεν είμαστε υπεράριθμοι, ούτε πληρωθήκαμε ποτέ με μεγάλους μισθούς. Υπηρετούμε τον πολιτισμό και τα μνημεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης με πολλή προσωπική δουλειά και μεράκι, με αφοσίωση στην επιστημονική γνώση και πίστη στον κοινωνικό ρόλο του πολιτισμού. Το επιστημονικό μας έργο είναι γνωστό διεθνώς: ανασκαφές και αναστηλώσεις μνημείων, οργάνωση μουσείων που δε φιλοξενούν κλεμμένες αρχαιότητες αλλά ευρήματα με τεκμηριωμένη προέλευση, εκπαιδευτικά προγράμματα, σύζευξη της αρχαίας τέχνης με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία δε λειτούργησε ποτέ με σπατάλες, πολυτέλειες ή μίζες, που χαρακτηρίζουν το ίδιο πολιτικό σύστημα, που σήμερα υπόσχεται ότι θα «σώσει» τη Χώρα.

Εμείς που διδασκόμαστε και διδάσκουμε την άμεση δημοκρατία γνωρίζουμε σε τι είδους καθεστώτα οδηγεί ο στραγγαλισμός της. Προσπαθούμε να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, γιατί γνωρίζουμε ότι λαός χωρίς μνήμη είναι λαός καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

Τα μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις!
Κάνουμε έκκληση στους συναδέλφους μας σε όλες τις χώρες, στους διανοούμενους, στους πολίτες των χωρών της Ευρώπης και όλου του κόσμου που συμπαραστέκονται στον ελληνικό λαό, να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη. Η μοίρα των λαών της Ευρώπης είναι κοινή. Η πολιτική των πακέτων λιτότητας και του αυταρχισμού, που διαλύει την Ελλάδα και τα μνημεία της, επιβάλλεται σταδιακά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο πολιτισμός είναι ο κοινός μας τόπος και ο κοινός μας προορισμός.
Αντισταθείτε! Υπερασπιστείτε την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και τη δημοκρατία.

ΕΥΡΩΠΗ χωρίς μνήμη, ΕΥΡΩΠΗ χωρίς μέλλον

Την Τετάρτη 14.03.2012 στη 1.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπουτου Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με θέμα την παρουσίαση της διεθνούς καμπάνιας του ΣΕΑ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδαςστο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,Ερμού 136, Θησείο.
Τηλ. Επικοινωνίας:2103252214, 6978863541, 6937075765

 http://logioshermes.blogspot.com/2012/03/blog-post_8447.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου