Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΑΣΥΝΔΕΤΟ ΣΧΗΜΑ

Ασύνδετο σχήμα ονομάζουμε την απλή παράθεση λέξεων, φράσεων ή προτάσεων, οι οποίες είναι σχετικές μεταξύ τους κατά το νόημα που περιέχουν και βρίσκονται στο λόγο η μία μετά την άλλη χωρίς κάποια συνδετική λέξη μεταξύ τους και τις χωρίζουμε με κόμμα. Π.χ. «Σήμερα το πρωί σηκώθηκα στις επτά, έπλυνα τα δόντια μου, πήρα το πρωινό μου, ετοίμασα τη τσάντα μου…».

Ο πομπός επιλέγει το ασύνδετο σχήμα (λειτουργία), προκειμένου να:

1. Παραθέσει μια σειρά στοιχείων (ή ενεργειών, αν πρόκειται για σύνδεση προτάσεων) που είναι ομοειδή και αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Π.χ. "αγόρασα γάλα, καφέ, ψωμί, φρούτα, τυριά από το σούπερ μάρκετ" (ενιαίο σύνολο: ψώνια από σούπερ μάρκετ) ή "Ξύπνησα, πλύθηκα, ντύθηκα, πήρα τη τσάντα μου, πήγα σχολείο" (ενιαίο σύνολο: προετοιμασία για το σχολείο)

2. Δώσει στον λόγο του ροή, ταχύτητα και ρυθμό, καθώς δεν μεσαλαβεί κάποιος συνδετικός δείκτης, παρά μόνο το κόμμα

3. Κάνει τον λόγο-ύφος του λιτό, απλό, σαφή και κατανοητό, καθώς δεν δημιουργούνται πολύπλοκες δομικές και νοηματικές σχέσεις, αλλά διατάσσονται το ένα μετά το άλλο ομοειδή στοιχεία (πληροφορίες)

4. Δημιουργήσει ένα ύφος κοφτό, εμφατικό, ενδεχομένως και με ένταση, υποδηλώνοντας κάποια ψυχοσυναισθηματική κατάσταση, π.χ αγωνία, πανικό, δραματική ένταση, οπότε το ύφος γίνεται και πιο άμεσο, ζωηρό και παραστατικό, με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιεί τον δέκτη

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Όπου συνδέονται, π.χ. προτάσεις με κόμματα, δεν σημαίνει πως κατ΄ ανάγκη υπάρχει ασύνδετο σχήμα. Μπορεί να είναι κόμματα που χρησιμοποιούνται στην υποτακτική σύνδεση (π.χ "Κουράστηκα σήμερα, επειδή όλη μέρα διάβαζα, προκειμένου να προετοιμαστώ για το διαγώνισμα, που έχω αύριο").
Ασύνδετο σχήμα υπάρχει μόνο όταν συνδέονται ομοειδή στοιχεία. (π.χ. "Ξύπνησα, πλύθηκα, ντύθηκα, πήρα τη τσάντα μου, πήγα σχολείο")








19 σχόλια:

  1. δηλαδι ειναι οταν η πρόταση έχει κόμμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Όταν έχει πολλά κόμματα στη σειρά

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος20 Μαΐου, 2013

    Και πως θα καταλαβουμε ποτε ειναι ασυνδετο σχημα ?
    Τα πολλα κομματα δεν εχουν παντοτε αυτον τον ορισμο ... δηλαδη ασπουμε σε ενα κειμενο πως θα το καταλαβουμε χωρις πολλη σκεψη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν τα κόμματα συνδέουν όμοια "πράγματα", π.χ. λέξεις (καφέ, γάλα, νερό...) ή προτάσεις (πήγα στο σπίτι, έφαγα, κοιμήθηκα μέχρι το απόγευμα, ξύπνησα...)

      Διαγραφή
  3. Θα ηθελα να ρωτισω κατι σχετικα με την εκθεση.. συνηθως στην εκφωνιση θεματος (Β1) αναφερει... : Ποιο ρολο διαδραμτιζουν στη συνοχη του κειμενου οι παρακατω λεξεις.. (π.χ. ακομη και , ωστοσο , εφοσον..κτλ..) ποιες ειναι οι πι8ανες απαντισεις σε αυτο το ερωτημα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τυπικό της απάντησης είναι:
      Η λέξη "επομένως" είναι... π.χ. διαρθρωτική λέξη, δηλώνει...π.χ. συμπέρασμα και συνδέει... π.χ. την περίοδο... με την περίοδο....

      Διαγραφή
  4. μπραβο σας αν ειχαμε εσας καθηγητη θα τα καταλαβαιναμε ολα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αρκετα χρησιμο μονο που δεν ηταν αυτο που εψαχνα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ευχαριστώ πολύ είναι ακριβώς ότι έψαχνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή